Vroegtijdig fysiotherapie lage rugklachten zorgt voor minder zorgkosten

fysiotherapie lage rugpijnVroegtijdig naar de fysiotherapeut gaan met rugklachten zorgt voor een verminderd gebruik van latere zorg en lagere totale zorgkosten. Dit in vergelijking met een fysiotherapiebehandeling die gestart wordt wanneer de klachten al langer aanhouden. Onderzoekers deden hiervoor een steekproef onder 32.070 patiënten die voor het eerst een huisarts bezochten wegens lage rugpijn.

Voordelen vroegtijdige fysiotherapie lage rugklachten

Vroegtijdige fysiotherapiebehandeling staat in relatie met een verminderd risico op daaropvolgende operaties, injecties, artsen bezoek en zorgkosten. Een mogelijke verklaring voor dit verband is dat de fysiotherapeut een bijdrage levert bij het bevorderen van een groter gevoel van zelfredzaamheid, en het vertrouwen in een positief resultaat.

Acute lage rugpijn

Het onderzoek heeft betrekking op patiënten die na een periode van acute lage rugpijn, vroegtijdig fysiotherapie krijgen (binnen 30 dagen). Daardoor hebben zij een lager risico om later uitgebreide medische zorg te moeten ontvangen, zoals een operatie of pijnblokkades. (bron: Spinejournal)

Paracetamol niet effectief bij lage rugpijn

Een ander onderzoek heeft het effect van paracetamol bij acute lage rugpijn de wereld uit geholpen. Deze pijn wordt namelijk niet verminderd door het slikken van paracetamol. Ook leidt het niet tot een sneller herstel of betere nachtrust, aldus de Universiteit van Sydney. De onderzoekers waren verrast door de uitkomst, omdat de werking van paracetamol wel aantoonbaar is bewezen bij hoofdpijn en kiespijn. Het is echter maar één onderzoek, wat betekent dat artsen niet direct zouden moeten stoppen met het voorschrijven van paracetamol bij acute lage rugpijn.

Tips om lage rugpijn te voorkomen

 • Gezonde voeding en een gezond gewicht
 • Actief blijven
 • Goede warming-up (stretchen) voor het sporten
 • Til vanuit de knieën
 • Zorg voor een goede werkplek

Heeft u last van (acute) lage rugpijn? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide intake. We zetten ons in om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen. Voor een afspraak voor fysiotherapie lage rugpijn belt u naar 0299 700 201. Meer informatie vindt u op onze pagina rugklachten.

2 gedachten over “Vroegtijdig fysiotherapie lage rugklachten zorgt voor minder zorgkosten”

 1. Ik geloof ook dat het belangrijk is om symptomen en klachten vroegtijdig te herkennen. Dit kan soms lastig zijn, maar negeer ze in ieder geval niet. Ook vind ik dat hier meer aandacht voor mag zijn. Wanneer meer mensen vroegtijdig maatregelen nemen, zorgt dat voor minder ziekte en behandeling.

  Beantwoorden
 2. Ik wist wel dat als je rugklachten hebt is het beter om zo vroeg mogelijk voor een professionele hulp te vragen, maar ik wist niet dat er zoveel mensen voor zo’n onderzoek waren onderzocht – meer dan 32.000 mensen! Mijn moeder begon rugpijn te voelen kort geleden en ik denk wel dat wij naar een specialist moeten gaan om verdere acties te voorkomen. Ik ben er niet zeker van welke precies soort van fysiotherapie wij moeten kiezen, maar ik denk dat een specialist ons wel een goed advies daarbij zal geven!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Stuur een bericht. We nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht