“Vergoed fysiotherapie bij moeilijk behandelbaar astma”

Bekend en onbekend Nederland heeft al 500.000 seconden zijn adem ingehouden. Het zijn deelnemers van de actie van het Longfonds om aandacht te vragen voor longonderzoek. In Nederland zijn er meer dan 1 miljoen longpatiënten die problemen hebben met ademhalen. Het Longfonds stelt verder dat mensen die moeite hebben hun astma onder controle te krijgen en gebaat zijn bij fysiotherapie, dat vergoed moeten krijgen.

Fysiotherapie bij astma

Mensen met moeilijk behandelbare astma kunnen baat hebben bij fysiotherapie. Dat wordt echter nog niet vergoed. Bij COPD, een ongeneselijke longziekte, wordt fysiotherapie wel vergoed, echter vanaf een bepaalde fase in het ziekteproces. Het longfonds vindt dat dit onderscheid niet klopt. Mensen met moeilijk behandelbare astma kampen namelijk met dezelfde problemen: hyperventilatie, vermoeidheid en overgewicht zijn klachten die vaak voorkomen. Fysiotherapie kan helpen om grip te krijgen op hun astma en kan daardoor een positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven.

Vergoeding van fysiotherapie

In Nederland hebben een miljoen mensen een longziekte. In ruim de helft van de gevallen betreft het astma, waarvan één op de vijf astma moeilijk onder controle krijgt. Omdat fysiotherapie bij een longziekte als COPD helpt, is er volgens het Longfonds alle reden om het ook bij de moeilijk behandelbare vorm van astma te vergoeden uit de basisverzekering. Medicijnen helpen wel, maar onvoldoende.

Voordeel van fysiotherapie ten opzichte van medicijnen

Sommige patiënten kunnen door longproblemen nog geen 500 meter lopen. Fysiotherapie en begeleid bewegen helpen om grip te krijgen op de astma. Fysiotherapie kan hierin meer bereiken dan het voorschrijven van medicijnen. Intensieve fysiotherapie helpt om de conditie redelijk te houden en de ademhaling te beheersen.

Fysiotherapie bij FysioDynamics

Wat kunnen wij voor jou betekenen? Maak een afspraak voor een uitgebreide intake met een van onze fysiotherapeuten. Wij helpen u graag verder. U kunt terecht bij twee locaties in Purmerend.
bron: Longfonds

Plaats een reactie

Stuur een bericht. We nemen zo spoedig mogelijk contact op.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht