Geen verwijsbrief nodig
3 Locaties in Purmerend
Contracten met bijna alle zorgverzekeraars
Klanten geven ons een 9.2

Sporten met knieklachten: stoppen of doorgaan?

bewegingsanalyse loopanalyse fysiotherapieWie sport heeft (helaas) de kans een sportblessure op te lopen. Bijvoorbeeld een knieblessure. Wat doe je in zo’n geval? Kun je gewoon alles blijven doen of moet je stoppen met sporten? 5 antwoorden op veelgestelde vragen over sporten met knieklachten.

Mag je sporten met knieklachten?

We sporten natuurlijk het liefst zonder knieklachten, wat aantoont dat je een sterke en goed bewegende knie hebt. Mocht je wel last hebben van pijn tijdens het sporten, dan ligt de oorzaak meestal in een van de volgende zaken; een gebrek aan beweeglijkheid, kracht of coördinatie.

Bovenstaande betekent niet dat je direct moet stoppen met sportactiviteiten zodra je een pijntje krijgt in je knieën. Soms verdwijnen deze namelijk gewoon na het inlopen. Is de pijn niet acceptabel of wordt het juist steeds erger gedurende de training? Dan is het raadzaam om een afspraak te maken met een fysiotherapeut.

Waarom is je knie zo blessuregevoelig?

Je enkel en heup hebben een grote invloed op hoe je knie wordt aangestuurd. Een knie die goed functioneert is dus afhankelijk van meerdere factoren, zoals kracht, goede beweeglijkheid en stabiliteit. Een zwakke enkel of ongelijke spierkracht in de heupen hebben gevolgen voor de manier van bewegen van de knie. Een goed functionerende knie, betekent dus nog niet dat je geen sportblessure kunt oplopen.

Welke sporten (of activiteiten) zijn belastend voor de knie?

Je kunt er misschien zelf al een paar benoemen, zoals breakdancing, powerliften en crossfit. Dit komt omdat tijdens deze sporten de knie voor korte tijd onder uitzonderlijk hoge druk komt te staan, wat risicovol is.

Ook balsporten staan bekend als belastende sporten voor de knieën, denk aan het voortdurende rennen, draaien, springen enzovoort. Daarnaast kan ook hardlopen risicovol zijn. Maar vol al deze sporten geldt: een goede techniek scheelt een hoop!

Moet je stoppen met bepaalde activiteiten zodra je je knie voelt?

In principe niet direct, maar als je je onzeker voelt of pijn ervaart tijdens normale bewegingen (bijvoorbeeld lopen of joggen) is voorzichtigheid niet overbodig. Je loopt dan namelijk het risico om de knieën nog meer te belasten, waardoor een herstel mogelijk langer gaat duren. Onze fysiotherapeuten helpen u graag verder.

Wat kun je doen om je knie te versterken?

Gelukkig zijn er ook een hoop manieren om je knieën te versterken! De bekendste oefeningen hiervoor zijn de squad en de lunge. Deze oefeningen zetten je gehele been aan het werk, inclusief de enkels en de heupen.

Neem voor het maken van een afspraak met één van onze in sport gespecialiseerde fysiotherapeuten gerust contact met ons op. 

bron

Plaats een reactie