Het is bekend dat door sporten de algemene conditie van patiënten met reumatoïde artritis (RA) toeneemt. Tevens neemt de ziekteactiviteit af zonder dat het schadelijk is voor de gewrichten. Echter blijft vermoeidheid een vaak voorkomende en vervelende klacht voor de reumapatiënt. Onderzoeker Sanne Rongen-van Dartel (RadboudUMC) ontdekte dat ook deze klachten door meer dagelijkse beweging en een sportprogramma kunnen verbeteren.
‘Use it or Lose it’
De vermoeidheidsklachten hebben grote invloed op de kwaliteit van leven van patiënten met RA. Het zorgt ervoor dat patiënten steeds minder doen in hun dagelijks leven. Dit mindere bewegen zorgt echter ook weer voor meer vermoeidheid. Kortom, een vicieuze cirkel waar je moeilijk uitkomt.
Het nut van spieren gebruiken
Die cirkel kan doorbroken worden, en opmerkelijk genoeg juist door meer lichamelijke activiteit. Het onderzoek richtte zich op welke factoren een relatie hebben met vermoeidheid bij deze patiëntengroep. Daarbij werd er specifiek gekeken naar het verband tussen lichamelijke activiteit en vermoeidheid. Uitkomst van het onderzoek was dat actievere reumapatiënt minder moe is.
Trainingsprogramma onder begeleiding
Cognitieve gedragstherapie is een effectieve behandeling bij patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom, maar het beïnvloed ook de vermoeidheid bij RA. Het volgen van een trainingsprogramma onder begeleiding, waardoor patiënten dagelijks meer bewegen, is daarom een goede aanvullende behandelmethode. Dit uiteraard naast de bestaande medicatie en afgestemd op de individuele patiënt.
Daarnaast heeft een inspanningsprogramma, gericht op de verbetering van iemands fitheid, positief effect op de vermoeidheid van een reumapatiënt. Een inspanningsprogramma bevat ook intensiever sporten, naast de dagelijkse beweging. Hierdoor heeft dit een nog groter effect op de vermoeidheid.
Bron: RadboudUMC
Wilt u weten wat de fysiotherapeut voor u kan betekenen? Neemt u voor fysiotherapie in Purmerend gerust contact met ons op.