Geen verwijsbrief nodig
3 Locaties in Purmerend
Contracten met bijna alle zorgverzekeraars
Klanten geven ons een 9.2

Manueel therapie: 5 veelgestelde vragen beantwoord

Manueel therapie in PurmerendBij FysioDynamics kun je terecht voor manueel therapie in Purmerend. Manueel therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie voor patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in benen en armen. Maar wat houdt deze behandeling precies in, na hoeveel behandelingen merk je vooruitgang en wat kun je ervan verwachten? In dit artikel beantwoordt onze manueel therapeut 5 veelgestelde vragen over manueel therapie.

Wat betekent manueel therapie?

Manipulaties worden beschreven als een korte, snelle beweging welke gepaard gaan met een hoorbare klik (kraken). Door het toepassen van bepaalde handgrepen, herstelt de manueel therapeut een gestoorde gewrichtsstand/functie of een geblokkeerd gewricht. De nadruk ligt op de gewrichten van de wervelkolom.

Wat is het verschil tussen Manueel therapie en Fysiotherapie?

Het verschil zit vooral in de opleiding die de therapeut gevolgd heeft. De therapeut probeert klachten volgens een bepaalde visie te begrijpen, verklaren en te behandelen. Het verschil tussen manueel therapie en fysiotherapie heeft dus vooral te maken met de wijze waarop de therapeut onderzoekt en behandelt en welke technieken hij hiervoor gebruikt. Manueel therapeuten kunnen voor de behandeling gebruiken maken van een manipulatie (kraken), wat een fysiotherapeut niet doet. Manueel therapie kan op zeer korte termijn effecten geven. Voor de lange termijn worden beste resultaten behaald wanneer een patiënt een behandelplan heeft bestaande uit manueel therapie gecombineerd met oefentherapie.

Wat doet een manueel therapeut?

Doorgaans zijn iemands bouw en zijn/haar bewegingen goed in balans. Dit evenwicht kan helaas verstoord worden, bijvoorbeeld in het geval van overbelasting of door een ongeluk. Ga je bewegingen vervolgens aanpassen en gewrichten anders gebruiken om de pijn te onderdrukken, dan kunnen er meer pijnklachten ontstaan. De manueel therapeut kan helpen de balans in het lichaam weer te herstellen door de gewrichten weer soepel te laten bewegen.

De manueel therapeut bestrijdt dus geen symptomen maar pakt een probleem aan bij de oorzaak. Zodra de oorzaak van storingen in de functie van gewrichten bekend zijn, zal de manueel therapeut deze storingen verhelpen door de gewrichten op een specifieke manier te gaan bewegen. Hier zijn meerdere methodes voor, zoals ‘kraken’ of juist met subtiele bewegingen het geblokkeerde gewricht weer in beweging brengen.

Kan ik terecht voor manueel therapie in Purmerend?

Bij FysioDynamics kun je terecht voor Manueel Therapie in Purmerend. Onze therapeut Tyas Visser is gespecialiseerd in manueel therapie. Op onze teampagina stellen we onze manueel therapeut graag aan je voor. Tyas is werkzaam op onze praktijklocatie in de Basic Fit in Purmerend.

Na hoeveel behandelingen manueel therapie merk ik vooruitgang?

Hoeveel behandelingen er nodig zijn, is natuurlijk afhankelijk van de specifieke klacht(en). Een behandeltraject begint altijd met een uitgebreide intake met een manueel therapeutisch onderzoek. Dan wordt er bepaald of manueel therapie zinvol is.

Het is bewezen dat manueel therapie effectiever is dan fysiotherapie en dat er minder behandelingen nodig zijn om hetzelfde resultaat te bereiken. Daardoor kenmerkt manueel therapie zich door kortdurende sessies. Voor de lange termijn worden beste resultaten behaald wanneer een patiënt een behandelplan heeft bestaande uit manueel therapie gecombineerd met oefentherapie.

Wil je weten of manueel therapie ook voor jouw klachten geschikt is en hoe lang de behandeling naar verwachting zal duren? Neem dan contact met ons op. Ook kun je bij ons terecht voor fysiotherapie en oefentherapie

Plaats een reactie