Geen verwijsbrief nodig
3 Locaties in Purmerend
Contracten met bijna alle zorgverzekeraars
Klanten geven ons een 9.2

Langdurig hardlopen heeft positief effect op botdichtheid

Langdurig hardlopen: verbeter je looptechniekIn het nieuws: Langdurig hardlopen heeft een positief effect op de botdichtheid, een variabele die direct samenhangt met de kwaliteit van je botten. Dat blijkt uit een Spaans onderzoek. Hoe groter de afstand die wordt gerend is, hoe beter. (bron: nu.nl)

Over het onderzoek

De onderzoekers keken hoe duurtraining (van 10 kilometer tot een marathon) invloed had op het hielbeen. Voor het behalen van de resultaten bekeken de wetenschappers de botdichtheid van het hielbeen in zowel de linker als rechtervoet bij marathonlopers, halve-marathonlopers en 10-kilometerlopers.

Waar hangt de botkwaliteit van af?

Bij gezonde mensen hangt de botkwaliteit af van een aantal factoren, zoals

  • geslacht,
  • leeftijd,
  • etnische achtergrond,
  • het voedingspatroon.

Wat kunnen we met deze resultaten?

Duurlopers hebben een grotere botdichtheid dan mensen met een zittende leefstijl. De uitkomsten kunnen gebruikt worden om de progressieve afname van de botdichtheid, die met het ouder worden optreedt, te voorkomen. Met leefstijlveranderingen, zoals regelmatig bewegen, kun je dus ook daadwerkelijk de kwaliteit van de botten beïnvloeden.

Bewegingen met veel spierkracht

De resultaten zeggen iets over de geleidelijke achteruitgang van kwaliteit van het botmineraal. Om dit te voorkomen, zijn met name bewegingen die veel spierkracht nodig hebben (zoals oefeningen met gewichten) of een hoge impact hebben (zoals springen) het beste. Sporten als zwemmen en skaten hebben minder voordelen voor de kwaliteit van de botten, omdat deze de impact op het lichaam verminderen.

Beginnen met hardlopen?

Ben jij een beginnend hardloper? Voor het beste resultaat én om blessures te voorkomen, is het van belang dat je over de juiste looptechniek beschikt. Onze fysiotherapeuten kunnen je hierbij helpen. Dit doen wij door middel van een bewegingsanalyse of de Performance Matrix. Met deze testen worden de zwakke schakels of verkeerde bewegingen geanalyseerd. Op deze manier kunnen blessures voorkomen worden. Er is namelijk niks vervelender dan niet te kunnen sporten door een blessure, zeker als deze blessure voorkomen had kunnen worden!

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak voor het analyseren van jouw looptechniek.

Plaats een reactie