Geen verwijsbrief nodig
3 Locaties in Purmerend
Contracten met bijna alle zorgverzekeraars
Klanten geven ons een 9.2

Dry Needling: 3 veelgestelde vragen beantwoord

Dry Needling fysiotherapie behandelingDry Needling is een behandeling waarbij spierknopen (triggerpoints) aangeprikt worden met dunne naalden. Laat je door dit idee niet afschrikken. Deze innovatieve vorm van fysiotherapie is namelijk zeer geschikt om snel herstel te bereiken. Wanneer wordt deze behandeling geadviseerd, na hoeveel behandelingen merk je vooruitgang en vooral… wat kun je tijdens de behandeling verwachten? 

In welke gevallen wordt de behandeling Dry Needling geadviseerd?

“Een triggerpoint is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier. Deze verharding kan allerlei pijnklachten veroorzaken en is zelf vaak het gevolg van overbelasting. Denk daarbij aan kuitklachten tijdens of na het hardlopen of nek en/of schouderspanning bij een verkeerde zithouding. Eigenlijk kan elke spier die onder te hoge spanning staat, behandeld worden met Dry Needling.

Daarnaast wordt Dry Needling toegepast bij algehele chronische pijnklachten. In zo’n geval wordt het centraal zenuwstelsel behandeld om de pijnprikkeling te dempen. Deze behandeling duurt vaak langer dan de behandeling van gespannen spieren.

Ik heb een afspraak gemaakt voor Dry Needling. Wat kan ik nu verwachten?

“De duur van de afspraak is afhankelijk van de grootte van de spiergroep, de mate van de spanning (tonus) en de reactie van de spieren op de behandeling. Een vraag die vaak gesteld wordt, is of de behandeling pijn doet. Dit is in theorie niet het geval, wel kun je tijdens de behandeling drie soorten prikkelingen ervaren:

 1. Op het moment dat de naald in de huid wordt geprikt, is het mogelijk dat er een huidzenuw geraakt wordt. Dit is niet erg, maar geeft een korte pijnprikkel.
 2. Vervolgens wordt de naald in de triggerpoint (spierknoop) geprikt. Deze heeft ongeveer de grootte van een erwt. Zodra deze aangeprikt wordt, vindt er in de spier een reflex plaats. Dit wordt ervaren als ‘schok’ of ‘klap’ op de spier.
 3. Daarnaast kan het voorkomen dat er een bloedvaatje geraakt wordt. Dit is niet schadelijk, maar zorgt wel voor een pijnprikkel.

De intensiteit en het gevoel verschilt voor iedereen, omdat ieder lichaam anders is. Om je rustig kennis te laten maken met deze behandeling, wordt je tijdens de eerste afspraak slechts enkele keren geprikt. Wanneer het goed aanvoelt, kunnen er in de volgende afspraak meer naalden gebruikt worden om zo meer triggerpoints te verwijderen.”

Na hoeveel behandelingen merk ik vooruitgang?

“Hier is natuurlijk geen eenzijdig antwoord op te geven, omdat de behandelduur sterk afhangt van de persoon en de omvang van de klachten. Voor een eenvoudige overspannen spier merk je vaak na 3 tot 5 behandelingen een zeer duidelijke vooruitgang (dan wel niet volledig herstel). Dry Needling is echter een niet op zichzelf staande behandeling, maar gaat altijd gepaard met andere fysiotherapeutische behandelingen.”

Wil je weten of Dry Needling ook voor jouw klachten geschikt is en hoe lang de behandeling naar verwachting zal duren? Neem dan contact met ons op.

2 gedachten over “Dry Needling: 3 veelgestelde vragen beantwoord”

 1. Beste Cheryl,

  Een spier bestaat uit vezels die in- en uit elkaar kunnen schuiven (aanspannen, ontspannen). Triggeroints ontstaan in een spier die overmatig wordt gebruikt (overbelasting) of niet gebruikt wordt zoals hij van nature hoort te functioneren (compensaties). Hierdoor verhoogd de algemene druk in de spier en vaak verkort de spier geleidelijk, wat voor beweegbeperkingen zorgt. Dit zorgt ervoor dat vezels in de verdrukking komen en in een kortere stand kracht moeten leveren, wat niet optimaal is voor een spier.

  Als deze situatie langer voortduurt, ontstaat de kans op ’triggerpoints’, wat inhoudt dat heel lokaal vezels, in een volledige aanspanning, vast komen te zitten. Een triggerpoint is dus een klein hard stukje in een spier die al harder is door de verkortte stand. Wat je dus voelt is vaak niet de triggerpoint, maar de algemene hardheid in de spier, die pas verdwijnt als de overbelasting of compensatie er niet meer is.

  Hopelijk geeft dit antwoord op je vraag! Zo niet, vraag graag verder.

  Jasper

  Beantwoorden
 2. Hallo,

  Hoe kan het als je dryneedling hebt toegepast in den triggerpoint, deze triggerpoint na de behandeling er nog steeds zit en ook voelbaar is?

  Ik hoop dat u antwoordt kan geven op mijn vraag.

  Met vriendelijke groet.

  Beantwoorden

Plaats een reactie