Manueel therapie

Manueel therapie richt zich op de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. De manueel therapeut gebruikt een aantal specifieke technieken die je beweging bevorderen en je houding verbeteren. Het voordeel van deze therapie is dat de effecten van de behandeling vaak direct merkbaar zijn.

Wat is manueel therapie?

Behandeling van schouderklachten bij Fysiodynamics purmerend

Manueel therapie is geschikt voor klachten die pijn veroorzaken maar daarnaast ook gepaard (kunnen) gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht. Door de specifieke kennis en vaardigheden van de manueel therapeut, werkt hij vooral aan klachten aan de wervelkolom en klachten die daarmee samenhangen. Daardoor kan de manueel therapeut cliënten met bewegingsgerelateerde problemen een oplossing bieden. Voornamelijk functiestoornissen van gewrichten, spieren en/of zenuwen kunnen goed behandeld worden door de manueel therapeut. Deze klachten hebben vaak ook invloed op de houding. Manueel therapie heeft twee doelen: gewrichten beter laten bewegen en houdingen en bewegingen verbeteren. De effecten (waaronder meer bewegingsvrijheid en minder pijn) zijn vaak direct merkbaar.

Waarmee kun je terecht bij de manueel therapeut?

Manuele therapie biedt uitkomst wanneer je een gewricht slecht kan bewegen of wanneer dit erg pijnlijk is. De manueel therapeut werkt vooral aan klachten aan de wervelkolom en klachten die daarmee samenhangen, zoals:

 • Hoofd- en nekpijn (mogelijk gecombineerd bewegingsproblemen van de wervelkolom)
 • Nek- en schouderklachten ( mogelijk gecombineerd met pijnuitstraling naar de armen)
 • Lage rugklachten (mogelijk gecombineerd met pijnuitstraling naar de benen)
 • Hoge rugklachten, (mogelijk gecombineerd met rib- en borstpijn)
 • Duizeligheid (voornamelijk veroorzaakt door het bewegen van de nek)
 • Kaakklachten (mogelijk gecombineerd met nekklachten)
 • Heupklachten

Tijdens het eerste bezoek aan de manueel therapeut, zal blijken op welke manier de specifieke klacht verholpen kan worden. Je weet dus direct op wat voor manier je behandeld kan worden.

De werkwijze van de manueel therapeut

De eerste afspraak met de manueel therapeut bestaat uit drie onderdelen:

 • Screening; De fysiotherapeut beoordeelt of er met de anamnese (vraaggesprek) en het onderzoek begonnen kan worden, of dat een verwijzing naar de huisarts of specialist nodig is.
 • Vraaggesprek; hoe zijn de klachten ontstaan, wanneer nemen ze toe of verminderen ze?
 • Lichamelijk onderzoek; de manueel therapeut beoordeelt je houding en bewegingen en onderzoekt uw gewrichten.

Op basis van bovenstaande punten wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Vervolgens wordt er beslist of manuele therapie zinvol is. Mocht dit niet zo zijn, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor verdere behandeling. Je weet dus direct na de eerste afspraak wat het

De behandeling

De functiestoornissen waardoor je wervelkolom slechter presteert, moeten herstelt of verminderd worden. Dat is dan ook het doel van manueel therapie. Daarbij is ook het verminderen van pijn een doel, zodat je dagelijkse activiteiten gemakkelijker kunt oppakken. Om dit waar te maken, kent de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die hij in de gewrichten kan toepassen. Dit worden mobilisaties genoemd, welke eventueel aangevuld worden met manipulaties (impulstechnieken). De meeste mensen ervaren deze mobilisaties als een vreemd gevoel, maar het is niet pijnlijk. Na de behandeling maakt de manueel therapeut een rapportage. Deze wordt doorgestuurd naar de huisarts of een specialist.

Verwijzing en vergoeding

Net zoals fysiotherapie, is manueel therapie vrij toegankelijk. In de meeste gevallen is een verwijzing van de huisarts of specialist dus niet nodig. Er zal wel eerst een screening plaatsvinden om te beoordelen of manueel therapie zinvol is voor de behandeling van je klachten. De meeste zorgverzekeraars vergoeden maximaal 9 behandelingen manuele therapie per jaar. Wij raden je aan om voor meer informatie contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Meer informatie over manuele therapie kun je vinden op de website van De Fysiotherapeut.

Naast manueel therapie kun je bij FysioDynamics in Purmerend ook terecht voor Oefentherapie Cesar.

Stuur een bericht. We nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht